Żywienie dzieci
Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Akademii
Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego
Jadłospisy układane są z dwutygodniowym wyprzedzeniem i zamieszczane na stronie
z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych dotyczących prawidłowego żywienia:
- wysoka jakość i dobór produktów,
- odpowiednia wielkość porcji,
- urozmaicone posiłki,
Realizowane są następujące diety:
- ogólna – lekkostrawna (dieta małego dziecka),
- bezmleczna,
- kuchnia mleczna dla dzieci do 1 roku życia
- dieta eliminacyjna – realizowana w oparciu o aktualne wskazania lekarza
Kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe poprzez:
- stałe pory posiłków,
- urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis – zdrowa dieta
- nie podajemy jedzenia miedzy posiłkami
- właściwe podejście opiekunów do spożywania posiłków przez dzieci ( dzieci nie SA zmuszane do jedzenia ale w umiejętny sposób zachęcane)
- właściwa kulturę spożywania posiłków ( swobodna, przyjazna atmosfera, kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia, posługiwanie się sztućcami, spożywanie posiłków w grupie rówieśniczej)
- brak w menu podstawowym słodyczy i dosładzania napojów,
- między posiłkami podajemy dzieciom do picia wodę,
W jadłospisie podajemy informację o występujących w niej alergenach
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne,
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
- Orzechy,
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.